Helyszín: Budapest IV. kerület, Szent István tér 14.
Tervezés: 2013-2018
Átadás: 2018
Épület alapterület: 17.600 m2
Köztér: 4.500 m2
Fotó: Hajdú József, Schöff Gergely (2018)

DíjakSajtó

Kapcsolódó projektek:
Szent István tér megújítása

ÚJPESTI ÚJ VÁSÁRCSARNOK ÉS UP KULTURÁLIS RENDEZVÉNYKÖZPONT

A piac az elmúlt évszázadban meghatározó szerepet töltött be a kerület központjának életében, azonban az 1970-es években emelt vásárcsarnok-épületek és ezek kiszolgálóterületei elfoglalták a közterületet. Az átalakítás legfőbb célja tehát az volt, hogy a piac „kicserélésével” a városlakók egy gyalogos főteret kapjanak vissza.

A régi mellett és a plébániatemplommal szemközt létesített új vásárcsarnok a föld alá száműz minden zavaró részt: az árufeltöltést, a raktározást és a parkolást is. Így a földszint a leendő külső köztér belső folytatása lehet, míg a piac tetején helyet kapó kétszintes rendezvénytér a függőleges és időbeni használat kiterjesztését teremti meg. Az épület ekképpen mind programjában, mind vizuálisan megnyílik, és megmutatja működésbeli, szerkezeti és anyagi rendszereit: a színes piaci és kulturális élet semleges hátterévé válik.

Mivel a felső szinteknek vonzónak és megközelíthetőnek kell lenni, egy vizuálisan hangsúlyos, a térre néző lépcsős lobby jött létre. Ennek az átlátható térnek folytonos zöld köztérként kapcsolatot kell teremtenie az első emeleten majdan az épületbe csatalakozó Promenád és a tetőkert között.

#középület#kereskedelem#kultúra#vegyes funkció#belsőépítészet#infrastruktúra#köztér#szabadidő