Helyszín: Budapest XII., Csörsz u. 18.
Tervezés: 2008-2010
Átadás: 2011
Épület alapterület: 4.200 m2
Köztér: 7.800 m2
Generál tervező: Firka Építész Stúdió
Építész, belsőépítész: Csavarga Rózsa, Sandroza Kft.
Fotó: Bujnovszky Tamás, Zsitva Tibor (2011)

DíjakSajtó

MOM MŰVELŐDÉSI KÖZPONT REKONSTRUKCIÓJA

A helyszín a XII. kerület központi részén, a Csörsz utca és Jagelló utca által határolt területen fekszik. A tervek két funkcionális egység – a MOM Művelődési Központ és a Gesztenyéskert kulturális és szabadidős parkjának – területi és funkcionális egyesítését, felújítását és fejlesztését irányozták elő.

A program két ütemre osztható: a Művelődési ház rekonstrukciója és fejlesztése magában foglalta a műemlék épület felújítását, területi és funkcionális bővítését, valamint a területen jelenleg is működő biopiac integrálását. A második ütem a Sirály utca és Gesztenyéskert rendezése volt, melynek során az utca a gépkocsiforgalomtól mentesítve egy olyan séta- és rendezvénytérré vált, ami összeköti a Művelődési házat és a parkot. A burkolt tér alatt három szintes létesítmény épült szolgáltató funkciókkal és két szint mélygarázzsal. A program része volt a park rendezése, a gyalogos és akadálymentes közlekedési kapcsolatok bővítése, a kert infrastruktúrájának fejlesztése, valamint a kapcsolódó járda és útszakaszok átépítése.

A művelődési központ épülete a XX. század második felének egyik kiemelkedő jelentőségű épülete, mely nem elsősorban esztétikai, sokkal inkább kordokumentációs értéket képvisel. A szocreál modernista irányvonalát képviselő házat Dávid Károly tervezte 1950-ben. A rekonstrukció és bővítés az építészeti értékek megőrzése mellett jelentős funkcionális fejlesztéseket valósított meg. A színházterem nézőterét mozgatható padozatra helyezve lehetőség nyílik bálteremmé alakítani a teret. A kert felé egy szabadtéri színpad létesült, a klubszárnyban és az emeleti körteremben korszerű technikával felszerelt multifunkciós terek alakultak ki. Az épület külső burkolatát felújították, belső burkolatait, nyílászáróit, bútorait lecserélték. A kertben, a Jagelló út mentén, a biopiac ideiglenes építményei helyett pavilonsor épült.

#középület#kultúra#vegyes funkció#belsőépítészet#köztér#szabadidő#örökség